İklim Değişikliği Zirvesi 2023: Yeşil Dönüşüm Gerçekleştirildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen uzun vadeli iklim değişikliği strateji çalışmaları kapsamında “İklim Değişikliği Zirvesi 2023: Yeşil Dönüşüm” toplantısı düzenlendi.
Capital ve Ekonomist dergilerinin Beşiktaş’ta bir otelde düzenlediği zirveye katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, 6 Şubat’ta Türkiye’de büyük depremler olduğunu hatırlattı.
Depremin İstanbul’a hatasız yaklaştığını söyleyen Birpınar, “Binanızın sağlamlığına güvenmeyin. Çünkü o anda siz veya bir çocuğunuz başka bir alışveriş merkezinde, başka bir evde olabilirsiniz. Başka bir okulda. Gece deprem diye bir şey yoktur. Her an olabilir. Dolayısıyla bu şehri depreme hazırlamak Türkiye’nin en önemli görevlerinden biri olabilir.” dedi.
Birpınar, nüfus arttıkça oksijen ve karbondioksitin stabilitesinin bozulmaya başladığını kaydetti.
Her iki nefesten birinin ormandan geldiğini, okyanus ve denizlerin oksijen ürettiğini anlatan Birpınar, “Çok ilginç ve güzel bir denge var. Ama siz ormanları kesip denizi kirletirseniz onlar ne yapıyor? karbondioksit patlar ve o atmosferde birikmeye başlar.” sözlerini kullandı.
Birleşmiş Milletler’in 195 ülke üzerinde mutabakata vardığı ve ortak metinler üretilebildiği tek sorunun iklim ve çevre olduğuna dikkat çeken Birpınar, Türkiye’nin de iklim değişikliğine uyum sağlaması gerektiğine işaret etti.
Dünyada yeşil sertifikanın çok yaygınlaştığının altını çizen Birpınar, “Aslında tüm dünyada para akışı yeşil finansmana doğru gidiyor. Yani proje çevreci, iklim dostu bir proje olmazsa para gitmez. Bu nedenle geleceğe yatırım yapmak isteyen sanayicilerin bundan sonra yeşil işlere yönelmesi gerekiyor.Yeşil Zengin olmanın ve o işlere girmenin yolunun bu olduğunu düşünüyoruz.” söz konusu.
“İklim sorunu sadece bir çevre sorunu değil, bir kalkınma sorunudur”
Bakan Yardımcısı Birpınar, iklim sorununun aynı zamanda bir kalkınma sorunu olduğunu vurgulayarak, İklim Kanunu’nu hazırladıklarını açıkladı.
İklim Şurasını Konya’da yaptıklarını hatırlatan Birpınar, şunları söyledi:
“Bütün tarafları aradık. STK’lardan iş adamlarına, iş adamlarından üniversitelere kadar dört gün boyunca tüm konuları detaylıca görüştük ve bir taslak çıktı. Kanun teklifi oldu ve Meclis’e gönderdik. Muhtemelen İklim Önümüzdeki dönem Meclis’ten yasa çıkıyor Emisyon ticareti sistemi için en değerli iş nedir biliyor musunuz?Özellikle Avrupa Birliği, “Bundan sonra kendi ülkenizde emisyon üzerinden vergi toplamazsanız,” diyor. , Kapıda alırım.” Çünkü, ‘Kendi sanayicimle rekabet edemem.’ Bugün hem sanayici hem de Ticaret Bakanlığı bize ‘Ya şu kanunu çıkaralım, o vergiyi onlara kapıda vereceğimize biz size, devletimize verelim’ diyorlar.
Sektör temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 200’ü aşkın üst düzey yönetici ve finans temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen zirvede, Türkiye’de yeşil dönüşümün gerçekleşmesine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.