Kordsa sürdürülebilirliği konuta da taşıyor
Mehtap HALICI
Sürdürülebilir kimyasallar ve yapı malzemeleri alanında ileri teknolojiler geliştirme hedefiyle çalışan Kordsa, beton yapılarda uzun ömürlü dayanım sağlayan ürünler geliştirerek ürün yelpazesini genişletiyor. Özellikle Kratos Yapısal Güçlendirme kümelerinin depreme bağlı güçlendirme çalışmalarında kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kordsa CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım, “Yapısal güçlendirme yetkinliklerimizle ülkemizin yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek için sorumluluk alıyoruz; Ülkemizi ve dünyayı teknoloji ve bilimle güçlendirmeye devam ediyoruz.”
Diğer iş kollarında olduğu gibi inşaat güçlendirme alanında da amaçlarının hayatı güçlendirmek olduğunu belirten Yıldırım, “Lastik sektöründeki bilgi birikimimiz sayesinde farklı sektörlere katkı sağlamak üzere stratejik bir karar aldık. 2015 yılından bu yana kompozit ve inşaat güçlendirme alanında Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bize gelen projelerin hiçbiri konut projesi değildi. Çoğunlukla iş yeri ve altyapı projeleri gibi alanlarda talep daha fazladır. Depremden sonra ihtiyaç olduğunu ve insanların ne yapacağını bilemediğini anladık. Bunu düzgün bir şekilde anlatacak birine ihtiyaç var ve bunun üzerinde çalışıyoruz.” Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, 2016 yılında Kordsa ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile 30 milyon dolarlık yatırımla kurulmuştur.
İstanbul’da 750 bin konutta yaşayanlar tehlikede
Kauçuk, kompozit ve inşaat güçlendirme teknolojilerinde 50. yılını kutlayan şirketin CEO’su Yıldırım, Türkiye’de 2000 yılı öncesi 7,7 milyon, İstanbul’da ise 750 bin bina yapıldığını vurgulayarak, “Binalar bir miktar sağlamlaştırıldı. kullanımı ile sınırlıdır. Ama şu anda evlerde yaşayan 750.000 insan var ve tehlikedeler. Her şeyin mahvolacağını söylemiyorum. Sarsıntının şiddetine de bağlı ama Kahramanmaraş’taki gibi bir deprem olursa İstanbul’da ne olur düşünmek bile istemiyorum. Bunun ekonomik bir felaket olacağı açıktır. Benim iddiam, İstanbul için güçlendirilmesi gereken 90-100 bin bina var. Bunların hepsi güçlendirilirse can kaybı yarı yarıya azalır.”
İnşaat maliyeti 1.6 milyon TL
Bir binayı yeniden yapmak yerine güçlendirmenin zaman ve fiyat açısından daha avantajlı olduğunu belirten Yıldırım, “Şu anda 1 inşaatın metrekare maliyeti 16 bin TL. Ama güçlendirme maliyeti bunun 1/4’ü yani metrekaresi 4 bin lira. Örneğin 100 metrekarelik bir eviniz var. Oturduğunuz apartman da yıkıldı. Yeniden yapıldığında inşaatı kendiniz yapıyorsanız size maliyeti 1.6 milyon TL. Onu yıkmadan güçlendirelim derken tüm binayı güçlendirmeniz gerekiyor. Bunda dairenizin büyüklüğü 400 bin lira civarında. Ancak sayılar binaya göre değişir, örneğin 10 katlı bir binada farklıdır. 1 yılda bir bina yapıyorsanız; Güçlendirmede ise 3-6 ayda binayı hazır hale getirebiliyorsunuz” dedi.
Türkiye’nin en büyük sorunu alaycı müteahhitler
Depremin verdiği zararı en aza indirmenin yolunun tüm bilimsel ve teknolojik kriterlerin yerine getirilmesinden geçtiğini vurgulayan Yıldırım, “Kalitesiz, denetimsiz, kiracı müteahhitler yüzünden Kahramanmaraş’ta binalar yıkıldı ve binlerce insan hayatını kaybetti. merkezli deprem. Türkiye’nin en büyük sorunu alaycı müteahhitler. Çünkü herkes müteahhit olabilir. Bilim ve teknoloji aranmadığı için sonuçlarını depremle birlikte görüyoruz. Doğru sonuçlar için bilimsel çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.
1 milyar dolarlık ciro
Kordsa’nın 2022 yılını 1 milyar doların üzerinde ciro ile kapattığını belirten Yıldırım, “Şirket fiyatı olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda 1 milyar doları aşan piyasa değerimiz var. Şu anda yurt dışı iştiraklerimizle birlikte toplam 13 fabrikamız var. Bu 13 fabrikada hem kord bezi hem de kompozit üretimimiz devam ediyor” dedi.